Szárított élesztő CY3079™ - Lalvin™ - 500 g

Raktárkészlet: VAN
Szárított élesztő CY3079™ - Lalvin™ - 500 g


Az élesztőtörzset a franciaországi Bourgogne-ban izolálták és szelektálták az ottani borászati kutatóintézet (BIVB) munkatársai a kiváló évjáratokban szüretelt Chardonnay szőlőkről. Elsősorban ennek készítésére alkalmas kiválóan, de minden burgundiai szőlőfajtából való fehérbor nagyszerűen erjeszthető vele.

TULAJDONSÁGOK

Killer faktorral nem rendelkezik, de nem is érzékeny a K2 killer toxinra
Széles hőmérsékleti tartományokban alkalmazható, 13-32 °C-ig
Erjedést megelőző (LAG) szakasz rövid
Implantáció (a törzs dominánssá válása az egyéb élesztők fölött): normál körülmények között 80 %
Alkoholtűrő képessége igen jó
Igen jó alkohol-kihozatal (15-16 g cukorból 1 tf% alkohol)
Kevés illósavat és kén-hidrogént termel
Tápanyagigénye magas

ÉRZÉKSZERVI TULAJDONSÁGOK

A törzs egyenletes és átlagos erjesztési képességű, jól tűri a hideget 13°C is.
Az erjedés végén lelassul, ezzel jó körülményeket biztosítva az autolízisnek, mely hozzásegít a bor kerekségéhez.
Tápanyagigénye viszonylag nagy, előnyös már rehidratációhoz tápanyagot adagolni, és az erjedés során is egyenletes tápanyag ellátás javasolt. Ez esetben 15 % alkoholig erjeszt, és kevés illósavat és sulfitot termel.
A törzs különösen alkalmas Chardonnay borok készítésére, barrique hordóban erjesztett, sur lie érlelésű borokhoz, de chablis-típusú (koracéltank) erjesztésekre is felhasználható. A törzs rendkívül fontos tulajdonsága, hogy megőrzi, sőt kihangsúlyozza a fajtajelleget és rendkívül hosszú, telt, kerek zamatú bort ad, a friss vaj, mandula, méz, fehér virágok és ananász aromáival kiegészülve.

ALKALMAZÁS

Ahhoz, hogy az élesztőtörzs leghatékonyabban el tudja nyomni a vadélesztőket, célszerű a direkt beoltás, amihez a szárított élesztő tízszeres mennyiségének megfelelő meleg vízben (37-40 °C) rehidratáljuk a szükséges adagot, 15 percig állni hagyjuk, majd erős összekeverés után közvetlenül a musthoz öntjük. (Fontos: az előírt időnél tovább ne hagyjuk rehidratálódni az élesztőt!)

ADAGOLÁS

Fehérborhoz: 15-30 g/hl, a hőmérséklettől és érettségi állapottól, valamint a musttisztítás fokától függően.
19 900 Ft
Kedvencekhez
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Adatok
Vélemények
Részletek


Az élesztőtörzset a franciaországi Bourgogne-ban izolálták és szelektálták az ottani borászati kutatóintézet (BIVB) munkatársai a kiváló évjáratokban szüretelt Chardonnay szőlőkről. Elsősorban ennek készítésére alkalmas kiválóan, de minden burgundiai szőlőfajtából való fehérbor nagyszerűen erjeszthető vele.

TULAJDONSÁGOK

Killer faktorral nem rendelkezik, de nem is érzékeny a K2 killer toxinra
Széles hőmérsékleti tartományokban alkalmazható, 13-32 °C-ig
Erjedést megelőző (LAG) szakasz rövid
Implantáció (a törzs dominánssá válása az egyéb élesztők fölött): normál körülmények között 80 %
Alkoholtűrő képessége igen jó
Igen jó alkohol-kihozatal (15-16 g cukorból 1 tf% alkohol)
Kevés illósavat és kén-hidrogént termel
Tápanyagigénye magas

ÉRZÉKSZERVI TULAJDONSÁGOK

A törzs egyenletes és átlagos erjesztési képességű, jól tűri a hideget 13°C is.
Az erjedés végén lelassul, ezzel jó körülményeket biztosítva az autolízisnek, mely hozzásegít a bor kerekségéhez.
Tápanyagigénye viszonylag nagy, előnyös már rehidratációhoz tápanyagot adagolni, és az erjedés során is egyenletes tápanyag ellátás javasolt. Ez esetben 15 % alkoholig erjeszt, és kevés illósavat és sulfitot termel.
A törzs különösen alkalmas Chardonnay borok készítésére, barrique hordóban erjesztett, sur lie érlelésű borokhoz, de chablis-típusú (koracéltank) erjesztésekre is felhasználható. A törzs rendkívül fontos tulajdonsága, hogy megőrzi, sőt kihangsúlyozza a fajtajelleget és rendkívül hosszú, telt, kerek zamatú bort ad, a friss vaj, mandula, méz, fehér virágok és ananász aromáival kiegészülve.

ALKALMAZÁS

Ahhoz, hogy az élesztőtörzs leghatékonyabban el tudja nyomni a vadélesztőket, célszerű a direkt beoltás, amihez a szárított élesztő tízszeres mennyiségének megfelelő meleg vízben (37-40 °C) rehidratáljuk a szükséges adagot, 15 percig állni hagyjuk, majd erős összekeverés után közvetlenül a musthoz öntjük. (Fontos: az előírt időnél tovább ne hagyjuk rehidratálódni az élesztőt!)

ADAGOLÁS

Fehérborhoz: 15-30 g/hl, a hőmérséklettől és érettségi állapottól, valamint a musttisztítás fokától függően.
Adatok
Márka

Termék gyártó

Lalvin
EAN
5708046112101
Raktárkészlet
VAN
Cikkszám
0015115
Tömeg
500 g/db
A vásárlás után járó pontok
199 Ft
Vélemények
argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac aprohirdetesingyen.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.