Részletek
Adatok
Vélemények
Részletek
Az élesztőtörzset Franciaországban, Montpellier-ben az ICV mikrobiológiai osztályán izolálta 1983- ban D. Delteil professzor. Nagyszerűen kihangsúlyozza az illatos fajták, így a Sauvignon blanc, Muscat Ottonel, Cserszegi fűszeres elsődleges aromáit, de jól használható későn szüretelt, seprőn tartásos érlelésre szánt testes borokhoz, pl. Hárslevelűhöz, Chardonnayhoz is.
Ez az élesztő különösen jó a fehér gyümölcsökhöz, például almához és körtéhez, mivel lágyabb, virágos aromákat termel.
Tulajdonságok: Nagy aromatermelő képességgel rendelkezik, különösen virágos és citrusos jegyekkel.
Hatás: Komplex, gazdag ízprofil, sima és jól strukturált végtermék.
A törzs borászati tulajdonságai
Killer aktivitással rendelkezik (feno-tipus: K2).
Gyors erjedés indulás, egyenletes erjedés
Erjedési hőmérséklet optimum: 15-20 °C között.
Tápanyagigénye: csekély, a törzs jól adaptálódik az asszimilálható nitrogénben szegény mustokhoz. Jól használható olyan mustoknál is, amelyek túlérett szőlőkből származnak, meleg éghajlatú vidékekről, vagy száraz, meleg évjáratból.
Habképzés: csekély.
Ülepedési tulajdonságok: jó, finom szerkezetű, de igen tömör seprőt ad.
Alkoholképzés: 14 tf%-ig kierjeszt
Illósav képzés: nagyon csekély, átlagos értékek 0,3 g/l alatt vannak.
Kénhidrogén képzés: az erjedés alatt nincs, de a finom seprőn tartás során sem tapasztalható.
Kéndioxid képzés: igen csekély. Ez megkönnyíti a későbbi biológiai almasav bontást.
Acetaldehid képzés: csekély
Érzékszervi tulajdonságok
Általában a törzzsel erjesztett borok (Muskotály fajtakör, Sauvignon blanc, stb) kiemelkedően hordozzák a fajtára jellemző elsődleges gyümölcsaromákat, melyet a sok poliszacharidnak köszönhetően hosszú, kerek ízharmónia egészít ki.
Finom seprőn tartásra, különösen a barrique hordós érleléshez elsőrangúan megfelel.
Seprőn tartásnál, hosszabb érlelésnél (Chardonnay, Hárslevelű) fűszeres aromákat képez trópusi és citrusos jegyekkel.
Az almasav bontást támogatja.
Alkalmazástechnológia és adagolás
Ahhoz, hogy az élesztőtörzs leghatékonyabban el tudja nyomni a vadélesztőket, célszerű a direkt beoltás, amihez a szárított élesztő tízszeres mennyiségének megfelelő melegvízben (37-40 C°) rehidratáljuk a szükséges adagot, 15 percig állni hagyjuk, majd kíméletes keverés után közvetlen a musthoz öntjük. (Fontos: az előírt időnél tovább ne hagyjuk rehidratálódni az élesztőt, és a hőlépcső 10 °C-ot ne haladja meg!)
Javasolt adagolás:
Fehérborhoz: 15-30 g/hl
Vörösborhoz: 10-30 g/hl
Megakadt erjedésnél: 30-50 g/hl
Pezsgősítéshez: 15-40 g/hl
Gyümölcscefréhez: 20-30 g/100 kg
Ez az élesztő különösen jó a fehér gyümölcsökhöz, például almához és körtéhez, mivel lágyabb, virágos aromákat termel.
Tulajdonságok: Nagy aromatermelő képességgel rendelkezik, különösen virágos és citrusos jegyekkel.
Hatás: Komplex, gazdag ízprofil, sima és jól strukturált végtermék.
A törzs borászati tulajdonságai
Killer aktivitással rendelkezik (feno-tipus: K2).
Gyors erjedés indulás, egyenletes erjedés
Erjedési hőmérséklet optimum: 15-20 °C között.
Tápanyagigénye: csekély, a törzs jól adaptálódik az asszimilálható nitrogénben szegény mustokhoz. Jól használható olyan mustoknál is, amelyek túlérett szőlőkből származnak, meleg éghajlatú vidékekről, vagy száraz, meleg évjáratból.
Habképzés: csekély.
Ülepedési tulajdonságok: jó, finom szerkezetű, de igen tömör seprőt ad.
Alkoholképzés: 14 tf%-ig kierjeszt
Illósav képzés: nagyon csekély, átlagos értékek 0,3 g/l alatt vannak.
Kénhidrogén képzés: az erjedés alatt nincs, de a finom seprőn tartás során sem tapasztalható.
Kéndioxid képzés: igen csekély. Ez megkönnyíti a későbbi biológiai almasav bontást.
Acetaldehid képzés: csekély
Érzékszervi tulajdonságok
Általában a törzzsel erjesztett borok (Muskotály fajtakör, Sauvignon blanc, stb) kiemelkedően hordozzák a fajtára jellemző elsődleges gyümölcsaromákat, melyet a sok poliszacharidnak köszönhetően hosszú, kerek ízharmónia egészít ki.
Finom seprőn tartásra, különösen a barrique hordós érleléshez elsőrangúan megfelel.
Seprőn tartásnál, hosszabb érlelésnél (Chardonnay, Hárslevelű) fűszeres aromákat képez trópusi és citrusos jegyekkel.
Az almasav bontást támogatja.
Alkalmazástechnológia és adagolás
Ahhoz, hogy az élesztőtörzs leghatékonyabban el tudja nyomni a vadélesztőket, célszerű a direkt beoltás, amihez a szárított élesztő tízszeres mennyiségének megfelelő melegvízben (37-40 C°) rehidratáljuk a szükséges adagot, 15 percig állni hagyjuk, majd kíméletes keverés után közvetlen a musthoz öntjük. (Fontos: az előírt időnél tovább ne hagyjuk rehidratálódni az élesztőt, és a hőlépcső 10 °C-ot ne haladja meg!)
Javasolt adagolás:
Fehérborhoz: 15-30 g/hl
Vörösborhoz: 10-30 g/hl
Megakadt erjedésnél: 30-50 g/hl
Pezsgősítéshez: 15-40 g/hl
Gyümölcscefréhez: 20-30 g/100 kg
Adatok
Márka
Termék gyártó
Lallemand
EAN
0670310000126
Ajánlott
Férfiak
Raktárkészlet
VAN
Cikkszám
lalvind47
Termék státusza
ÚJ
Tömeg
500 g/db
A vásárlás után járó pontok
199 Ft
Vélemények
Nincsenek témák!